Duivelshoek.be

Garageverkoop - Rommelmarkt

Info deelnemers

De bewoners van de deelnemende straten krijgen een aantal maanden op voorhand een kleine flyer in de bus. Deze flyer kondigt aan op welke datum de rommelmarkt en garageverkoop zal doorgaan. Het is niet nodig om je vooraf in te schrijven, stel op de dag zelf gewoon je spullen uit op je oprit, in je voor- of achtertuin, in je garage of op straat. Wel dien je tijdig een (gratis) vergunning aan te vragen bij Stad Antwerpen (zie verder).

De rommelmarkt is geopend van 9u tot 17u, al is het mogelijk dat er vanaf 8u al opkopers komen kijken. Geen zin om in je eentje deel te nemen? Vraag dan je familie en vrienden om je te komen vergezellen, en hun spullen ook bij jou te komen plaatsen. Er worden geen standplaatsen verhuurd aan externe standhouders.


Deelnamevoorwaarden:

 • Deelname is gratis. Je dient wel een bewoner te zijn van één van de deelnemende straten. Familie en vrienden mogen natuurlijk ook bij jou hun spullen te koop aanbieden.
 • Het is niet mogelijk om standplaatsen te huren.
 • Deelname is op eigen verantwoordelijkheid. De organisatie is niet verantwoordelijk voor eventuele schade of ongevallen die voortkomen uit je deelname.
 • Probeer je stand zo opvallend mogelijk te maken, bijv. door het ophangen van ballonnen aan je voorgevel of brievenbus.
 • Er wordt geen materiaal voorzien, je dient zelf te voorzien in eventuele tafels, tent, e.d.m.
 • Volgens het reglement van Stad Antwerpen dien je een vergunning te hebben om te kunnen deelnemen aan de garageverkoop, ook als je geen gebruik maakt van de openbare weg. Deze vergunning is gratis en eenvoudig online aan te vragen (zie hieronder). De aanvraag dient te gebeuren op je eigen naam en het adres waar je je spullen zal uitstallen. Eventuele vergunningskosten voor het gebruik van de openbare weg zijn ten laste van de aanvrager.
 • De straten zelf worden niet autovrij gemaakt, en moeten dus te allen tijde vrij gehouden worden voor het doorgaand verkeer.

Voor meer informatie, flyers en affiches, zie de contactgegevens via "contact".


BELANGRIJK: Vergunning

Sinds 2018 maakt Stad Antwerpen er een punt van dat het reglement wordt nageleefd i.v.m. de benodigde vergunning om te kunnen deelnemen aan de garageverkoop. Dit geldt eveneens als je geen gebruik maakt van de openbare weg, en dus ook als je uitsluitend gebruik maakt van je oprit, voortuin en/of garage. Een garageverkoop valt immers onder "publieke bijeenkomst/evenement in openlucht" (ook als het in je garage doorgaat) die vrij toegankelijk is. Deze aanvraag is gratis, maar dient minstens 3 weken op voorhand aangevraagd te worden, maar het is aangeraden om dit al eerder te doen.

Een vergunning kan je gratis verkrijgen en online aanvragen op de volgende manier:

 1. Ga naar http://www.antwerpen.be/evenementen. Klik dan op "aanvragen".
 2. Je dient nu een account aan te maken via "nog niet geregistreerd?" (dit is eveneens gratis). Eenmaal je je account geregistreerd hebt, kan je dit de volgende keer opnieuw gebruiken door gewoon in te loggen. Ben je je inloggegevens vergeten of kwijt, klik dan op "Paswoord vergeten?"
 3. Eenmaal je bent ingelogd, klik je bovenaan op "Nieuw evenement aanvragen" (wanneer je dit al eens hebt gedaan voor de garageverkoop, kijk dan onderaan bij "tip").
 4. Beantwoord vervolgens de vragenlijst. Geef aan dat het gaat om een garaverkoop, en vul de datum en de uren in, alsook het adres van je eigen garageverkoop (doorgaans het adres waar je woont).
 5. Indien je geen gebruik maakt van de openbare weg, vul je "nee" in bij "Zullen er opstellingen op of over de openbare weg, of publiek toegankelijk terrein worden geplaatst?" en verder opnieuw bij ""worden delen van de openbare weg ingenomen". Indien wel, dien je hier "ja" te antwoorden en is het mogelijk dat je bijkomende formaliteiten in orde dient te brengen.
 6. Een aantal vragen zijn niet van toepassing (vuurwapens/vuurwerk, verkeerssignalisatie, groot aantal ballonnen, dieren, e.d.m.) en mogen dus met "nee" worden beantwoord.
 7. Onder "Veiligheid" kan je alle vragen met "nee" beantwoorden (bewaking, hulpdiensten), behalve "vrije doorgang voor wagens en hulpdiensten waarborgen" die je met "ja" beantwoordt.
 8. Onder "Organisator" geef je aan dat je de toelating aanvraagt voor jezelf. Wanneer je hierom wordt gevraagd, geef je je eigen naam en adres op.
 9. Wanneer je alles hebt ingevuld, kan je het aanvraagformulier verzenden.
 10. Kort nadat je het formulier verzonden hebt, zal je in principe een e-mail ontvangen met in bijlage een automatische goedkeuring van je vergunning. Druk deze af en zorg dat je hem bij de hand hebt op de dag van de garageverkoop. Indien er alsnog problemen zouden zijn met je vergunning, zal je hierover nog gecontacteerd worden door Stad Antwerpen. Als je na deze automatische goedkeuring niet wordt gecontacteerd, mag je er vanuit gaan dat alles in orde is.

Deze vergunning geldt enkel voor je eigen garageverkoop, en dus ben je ook enkel daarvoor verantwoordelijk. De vergunning geldt niet voor het hele garageverkoop-gebeuren in de volledige wijk, je verstrekt immers enkel je eigen gegevens zoals je eigen naam en je eigen adres.

Indien nodig, kan je ten allen tijde opnieuw inloggen en je vergunning raadplegen, alsook aanpassen en annuleren ("afgelasten").


TIP: Wanneer je minstens één keer een vergunning hebt aangevraagd, hoef je de volgende keren al dit werk niet opnieuw te doen telkens je deelneemt aan de garageverkoop. Je kan dan gewoon inloggen, naar je reeds aangevraagde vergunning gaan, en daar klikken op "evenement kopiëren". Vervolgens dien je enkel een paar zaken te wijzigen zoals de datum.